Bovenstaande tabs geven je extra uitleg bij de Going Abroad Checklist. Deze uitleg hoort bij het onderdeel "Pre-departure arrangements."
STEP 4: PRE-DEPARTURE ARRANGEMENTS
Je gaat nu definitief naar het buitenland voor een studie of stage. Het IO organiseert speciaal voor jou als vertrekkende student de pre-departure sessions. Daar ontvang je uitgebreide en praktische info over alles wat je wilt en moet weten rondom beurzen, calamiteiten, verzekeringen en nog veel meer. Hier heb je de mogelijkheid om de vragen te stellen voor jouw specifieke situatie.
De pre-departure sessions vinden plaats in april en november. Wil je in september vertrekken, ga dan naar de sessies in april. Ga naar de sessies in november als je wilt vertrekken in februari. Je kunt deze bijeenkomsten bezoeken in Breda of in Den Bosch. Kijk in de Studentinfo-agenda voor de eerstvolgende editie.
Voorlichting per academie
Een aantal academies organiseert ook voorlichting voor de eigen studenten over dit onderwerp. Meer informatie hierover vind je bij jouw academie.
Visa en vergunningen regelen voor studie of stage in het buitenland
Als burger van de Europese Economische Ruimte (EER) heb je geen visum nodig wanneer je gaat studeren in een ander EER-land. Evenmin een werkvergunning om hier te mogen stage lopen of werken naast je studie. Andere regels gelden voor niet-EER burgers en als je vertrekt naar een land buiten de Europese Ruimte.
De EER bestaat uit de 27 landen van de Europese Unie:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden, aangevuld met IJsland, Lichtenstein en Noorwegen.
Visa en vergunningen voor niet-EER landen
Het regelen van een visum, verblijfs- of werkvergunning in de andere Europese landen is voor EER-burgers over het algemeen vrij gemakkelijk. Voor niet-Europese landen is dit minder eenvoudig. Vooral voor de Verenigde Staten en Canada is het erg lastig om een visum voor stage te krijgen. Van aanvraag tot toekenning kan soms maanden tot zelfs een jaar duren. De meeste ontwikkelingslanden zijn hiervan een voorbeeld. Begin dus op tijd met je voorbereidingen. Het Fulbright Center biedt sinds 1 januari 2012 mogelijkheden om visumdocumenten te regelen voor studenten die stage willen gaan lopen in Amerika.
Het Fulbright Center heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van studenten en regelen van visumdocumenten voor studenten die stage willen lopen in Amerika. Ook voor afgestudeerden zijn er mogelijkheden. Daarnaast biedt het documentatiecentrum veel informatie over het regelen van een stageplek in de VS.
Handige websites
Of je een visum, werk- of verblijfsvergunning nodig hebt, verschilt per land. Voor een aantal landen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Australië, moet je van tevoren een visum regelen dat ook de werkvergunning inhoudt. Deze informatie over 'jouw' bestemming vind je op de www.wilweg.nl van de Nuffic. Je kunt de benodigde documenten aanvragen of informeren bij de ambassade van het land van je keuze.
Alle informatie over de Erasmus+ beurs staat op een aparte pagina.
Nadat je verzoek voor een buitenlandperiode is toegekend moet je in Osiris de Contact Information invullen. Hierin geef je aan wanneer en met welk transportmiddel je naar je bestemming reist, wat daar je verblijfplaats is en wie Avans kan contacteren in geval van nood. Dit kan bijvoorbeeld een familielid van je zijn, of een goede vriend of vriendin. Geef hier dus niet de gegevens op van iemand van je academie.
Tijdelijk adres
Heb je nog geen adres, vul dan voorlopig de adresgegevens in van de buitenlandse onderwijsinstelling of het bedrijf. Je wijzigt deze gegevens dan zodra je zelf een adres hebt. Deze gegevens kunnen altijd worden aangepast. Het volledig invullen van de Contact Information is verplicht! Meer info lees je op de pagina Bij een calamiteit in het buitenland snel contact hebben.
Meer informatie over een verzekering afsluiten voor studie of stage in het buitenland vind je op de pagina over verzekeren.
Tip: maak een overzicht van al het geld dat je tot je beschikking hebt. Denk aan spaargeld, een DUO-lening of een beurs. Maak je een begroting, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Het is aan te raden om je reis te regelen zodra je bevestiging hebt van de onderwijsinstelling over je toelating.
Woonruimte voor stage in het buitenland
Bedrijven en instellingen willen stagiairs meestal wel helpen bij het zoeken naar een tijdelijke woning. Neem daarom contact op met het bedrijf waar je stage gaat lopen.
Meer info
Wil je meer info over huisvesting in het buitenland, kijk dan op de landenpagina van WilWeg.
Je kamer in Nederland onderverhuren
Ga je tijdelijk naar het buitenland voor studie, stage of afstuderen, dan je kun je jouw studentenkamer veilig onderverhuren aan een inkomende uitwisselingsstudent. Zo voorkom je het betalen van dubbele huur en zorg je ervoor dat je studentenkamer nog steeds van jou is als je terugkomt.
Meer info
Wil je meer info over huisvesting in het buitenland, kijk dan op de landenpagina van WilWeg.
OV-vergoeding buitenland aanvragen
Ga je voor een onderdeel van je opleiding naar het buitenland maar blijf je ingeschreven bij Avans? Dan kun je in veel gevallen je Nederlandse studiefinanciering blijven ontvangen. Daarbij heb je recht op een maandelijkse OV-vergoeding buitenland, ook als je alleen nog kunt lenen.
OV-vergoeding buitenland aanvragen
- Laat je opleiding toestemming geven voor je verblijf in het buitenland.
- Vul in Osiris bij 'contactgegevens' je verblijfsadres in. Dit is verplicht.
- Vul in Osiris bij 'contactpersonen' in wie Avans kan bereiken in geval van nood. Dit is verplicht.
- Zorg dat je jouw herinschrijving geregeld hebt, inclusief bevestiging van je digitale incassomachtiging.
- Log in op je persoonlijke pagina bij DUO.
- Download het formulier OV-vergoeding buitenland.
- Laat het ondertekenen door de Student Support collega's. Dat kan persoonlijk, maar ook digitaal. Houd er rekening mee dat Student Support niet mag tekenen als jij niet kunt aantonen dat je toestemming van de opleiding hebt voor je buitenlandverblijf.
Ook moet je in Osiris hebben vastgelegd wat je adres in het buitenland is, en wie Avans kan bereiken wanneer jou iets ernstigst overkomt. Dit kan bijvoorbeeld een familielid van je zijn, of een goede vriend of vriendin. Geef hier dus niet de gegevens op van iemand van je academie. Meer hierover lees je op de pagina over calamiteiten.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de OV-vergoeding buitenland op de website van DUO.
Het kan zijn dat er voor jouw bestemming vaccinaties nodig zijn. Raadpleeg hiervoor de website van de GGD.