Going abroad

Een verzekering afsluiten voor studie of stage in het buitenland?

Goed verzekerd zijn is belangrijk. Zeker als je naar het buitenland gaat voor studie of stage. In dat geval is de verplichte ziektekostenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet voldoende. Als je voor studie of stage naar het buitenland gaat, moet je je aanvullend verzekeren.

De belangrijkste dekkingen die wij aanraden voor een buitenlandse studie of stage zijn:

• medische kosten
  • aansprakelijkheid (voor wanneer je anderen schade toebrengt)
  • repatriëring (voor wanneer je naar huis moet, bijvoorbeeld na een ongeval)

Misschien vind je het ook handig om een verzekering af te sluiten voor je bagage. Wat we in ieder geval sterk aanraden, is een verzekering af te sluiten waaraan een 24/7 alarmcentrale is gekoppeld. Zo’n alarmcentrale kan je helpen bij ziekenhuisopname of repatriëring.

“Ik heb al voldoende verzekeringen”

Je hebt waarschijnlijk al verzekeringen, zoals een basiszorgverzekering en een reisverzekering. Let dan wel op het volgende:

• Je reisverzekering biedt vaak maar voor 60 aaneengesloten dagen dekking.
  • De meeste verzekeringen sluiten studie en stage uit van dekking.
  • Je basiszorg keert maximaal het Nederlands tarief uit. Wanneer medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, moet je het verschil zelf betalen.
  • Je betaalt voor zorg in het buitenland eerst je eigen risico.

Vraag dus goed na bij je huidige verzekeraars waar je in het buitenland voor verzekerd bent. Vergeet in ieder geval niet een European Health Insurance Card aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee krijg je binnen Europa altijd hulp van zorgverleners.

Stage in buitenland

Wanneer je in het buitenland geld gaat verdienen, kun je het recht verliezen om in Nederland een basiszorgverzekering te hebben. Neem a.u.b. contact op met de  Sociale Verzekeringsbank (SVB), omdat je misschien een zorgverzekering moet afsluiten in het land waar je stage loopt.

Ga je naar het buitenland voor stage en ontvang je hiervoor een vergoeding? Neem dan contact op met de SVB. De SVB beoordeelt of je je Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden of dat je een zorgverzekering in je stageland moet afsluiten.

Verzekering afsluiten

Om zeker te zijn van de juiste verzekeringen kun je zoeken naar bedrijven die al deze verzekeringen aanbieden. Of je sluit een volledig studentenpakket af waarin alle dekkingen zitten.

Eigen verantwoordelijkheid

Jij bent zelf verantwoordelijk voor een goede verzekering. Avans aanvaardt geen aansprakelijkheid voor door de verzekeringsmaatschappij afgewezen schadeclaims of het niet volledig vergoeden van geleden schade. Misbruik van deze service aan haar studenten kan gesanctioneerd worden, volgens hoofdstuk 8 van het Avans Studentenstatuut.

Belangrijke voorbereidingen voor vertrek

Wij hebben speciaal voor jou een overzicht gemaakt van een aantal belangrijke voorbereidingen voor vertrek. Hierin staan tips om goed voorbereid te op reis te gaan, zoals: belangrijke telefoonnummers, je verzekering, online registratie (in osiris), geldzaken en algemene info. Zorg dat je dit goed doorneemt zodat je goed voorbereidt naar het buitenland vertrekt!

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij het International Office van Avans. Stuur een mail naar internationaloffice@avans.nl of bel + 31 88 525 80 01. Je kunt ook langslopen bij de Studenten Informatie Balie.

Laatst bijgewerkt op 24 juli 2020.
Avans goes Abroad

Facebook groep